Rodzaje wiz do Australii

Tymczasowa wiza do Australii

Wiza do Australii jest dedykowana dla osób które, nie są rezydentami oraz obywatelami Australii. Wyróżnia się różne rodzaje wiz. Jeśli chcemy przylecieć do Australii na wakacje lub spotkać się z najbliższą rodziną bądź przyjaciół, to stosowną opcją jest wiza turystyczna. Jeśli chcemy przylecieć do Australii, by rozwijać swoją naukę czy też zwiększyć swoje wyuczenie i kształcić się w jednej ze szkół w Australii, pomocna tu zatem będzie wiza edukacyjna. O ile mamy już wykształcenie, i kwalifikacje praktyczne, a następnie zostaniemy zatrudnieni za pośrednictwem australijskiego pracodawcy konieczna tu w związku z tym będzie tzw. wiza pracownicza. Wszystkie tego typu wizy są wydawane na pewien okres czasu, mają zatem ograniczenia czasowe. Przed upływem ważności wizy musimy w związku z tym wyjechać z Australii, bądź starać się o kolejną wizę, by prolongować nasz pobyt w Australii. Niestety nie wszystkie wizy tymczasowe do Australii upoważniają daną osobę do realizowania w danym państwie pracę. Mając na przykład wizę turystyczną, to praca w takim przypadku jest zakazana, nie zdołamy tu zatem pracować. Dysponując wizą studencką możemy pracować tylko na pół etatu, a na wizie pracowniczej możemy pracować jedynie na rzecz pracodawcy, który nas polecił oraz zatrudnił. Nie zdołamy objeść tych warunków gdyż grozi to odebraniem wizy, a nawet deportacją z tego państwa.

Wiza australijska lub inaczej eTA do Australii

Zazwyczaj wszystkie jednostki, które chcą przylecieć do Australii ubiegają się o stały pobyt w tym kraju. Istnieje w związku z tym wiza, która zapewnia nam regularny, stały pobyt oraz życie w Australii i przypadają nam wtedy praktycznie takie same warunki jakbyśmy byli prawdziwymi obywatelami.

Jednostki posiadające wizę stałego pobytu w Australii po kilku latach mogą również ubiegać się o australijskie obywatelstwo.

Wiza do Australii – w jaki sposób ją uzyskać?

Bardzo znacząca jest tu okoliczność w której znajduje się osoba, która potrzebuje ją otrzymać, a migracyjny system prawny w Australii bardzo często jest modernizowane. Nie przekształcają się przede wszystkim trzy nurty:
– przemieszczanie się na podstawie przesłanek zawodowych. Przynależą wobec tego do niej: wiza skilled, którą funduje pracodawca. Aby ją otrzymać należy mieć także odpowiednie doświadczenie, a także wykształcenie zawodowe, jakiego potrzebne jest w Australii. Trzeba znać również na poziomie minimum średniozaawansowanym język angielski;
– migracja rodzinna. Przysługują tu zatem wizy:
partnerskie, wizy dla rodziców, wizy dla dzieci, i inne wizy rodzinne.
W takim przypadku nie trzeba znać języka angielskiego. Wymagany jest donator australijski, który jest członkiem naszej najbliższej rodziny.

Bardzo istotne także jest terytorium w jakim przebywamy, gdy potrzebujemy aplikować o wizę. Istnieją 2 typy wiz: ,,offshore” oraz „onshore”. Wizę offshore można wygenerować wyłącznie kiedy nie jesteśmy jeszcze w Australii, natomiast wizy onshore gdy jesteśmy wyłącznie w Australii.

Zobacz także:
australian visa for us citizens.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *