Wytrzymały wilk do mięsa

Wilk do mięsa – profesjonalizm na rzecz gastronomii

Maszynki do mielenia mięsa to jedno z podstawowych sprzętów w każdym domu|mieszkaniu, lokalu gastronomicznym, sklepie mięsnym czy też zakładzie masarskim. O ile podstawowe wyposażenia nie muszą spełniać wyjątkowych wymagań, o tyle urządzenia profesjonalne powinny sprostać wszytskim zadaniom.

Wilk do mielenia mięsa – na co zwrócić uwagę przy wyborze?

Wysokiej jakości maszynki do mielenia mięsa nazywane są wilkami. Charakteryzują się większą mocą, a tym samym wydajnością. Oferta rynkowa jest niezwykle różnorodna a także zróżnicowana cenowo. Na co zatem zwrócić atencję, by nabyć sprzęty stosowne do potrzeb?

Tworzywa użyte do wykonania – wilk do mięsa

Dla celów profesjonalnych wilk do mięsa, powinien mieć korpus, lej załadowczy a także pojemnik na mięso – wszystko wykonane ze stali nierdzewnej. To niezwykle ułatwia czyszczenie maszyny i prowadzenie reżimu higienicznego. Wałek ślimakowy oraz sita powinny być stworzone z mocnego stopu aluminium. Daje to prawdopodobieństwo użytkowania urządzenia przez parę lat.

Moc oraz zdolność produkcyjna

Moc to w przypadku profesjonalnych urządzeń najistotniejszy parametr. Trzeba przystosować go do konkretnych potrzeb przedsiębiorstwa. Sprzęty o mocy ok. 450-800 W odpowiednio wypróbują się do użytku codziennego oraz w niewielkim lokalu, gdzie trzeba zmielić na kilku kg mięsa dziennie.

Profesjonalny wilk gastronomiczny musi posiadać moc ok. 1000 W. Trzeba również przetestować wydajność wyposażenia, jedne zdołają zmielić 100 kg mięsa w toku 1 godziny, inne nawet 300 kg. Niewątpliwie nie ma sensu nabywać wilka o istotnie większej wydajności niż potrzeby, bo cena maszyny jest istotnie większa i zużywa więcej energii.

Dodatkowe wyposażenie a także ich funkcje

Ważne, żeby w podstawowym wyposażeniu były sita o różnym przekroju oczek, inaczej należy je dokupić. Niektóre maszynki do mielenia mięsa dodatkowo zaopatrzone są w przystawki do nadziewania kiełbas, szatkowania warzyw. Czyni to z wilkaurządzenie wielozadaniowe.

Z wspomagających funkcji znacząca jest działanie rewers, czyli biegu wstecznego. Pozwala on na usunięcie chrząstek i ścięgien z przegrody rozdrabniania.

Przy maszynach o pracy ciągłej wskazane jest wyłonić te, które posiadają system odcinający zasilanie w przypadku przegrzania, jego silnik nie ulegnie zatarciu.

Zakupując wilka do mielenia mięsa warto czytać rzetelnie dokumentację techniczną oraz poczytać opinie na forach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *