Wytrzymały wilk do mięsa

Wilk do mięsa – profesjonalizm na rzecz gastronomii

Maszynki do mielenia mięsa to jedno z podstawowych sprzętów w każdym domu|mieszkaniu, lokalu gastronomicznym, sklepie mięsnym czy też zakładzie masarskim. O ile podstawowe wyposażenia nie muszą spełniać wyjątkowych wymagań, o tyle urządzenia profesjonalne powinny sprostać wszytskim zadaniom.

Wilk do mielenia mięsa – na co zwrócić uwagę przy wyborze?

Wysokiej jakości maszynki do mielenia mięsa nazywane są wilkami. Charakteryzują się większą mocą, a tym samym wydajnością. Oferta rynkowa jest niezwykle różnorodna a także zróżnicowana cenowo. Na co zatem zwrócić atencję, by nabyć sprzęty stosowne do potrzeb?

Tworzywa użyte do wykonania – wilk do mięsa

Dla celów profesjonalnych wilk do mięsa, powinien mieć korpus, lej załadowczy a także pojemnik na mięso – wszystko wykonane ze stali nierdzewnej. To niezwykle ułatwia czyszczenie maszyny i prowadzenie reżimu higienicznego. Wałek ślimakowy oraz sita powinny być stworzone z mocnego stopu aluminium. Daje to prawdopodobieństwo użytkowania urządzenia przez parę lat.

Moc oraz zdolność produkcyjna

Moc to w przypadku profesjonalnych urządzeń najistotniejszy parametr. Trzeba przystosować go do konkretnych potrzeb przedsiębiorstwa. Sprzęty o mocy ok. 450-800 W odpowiednio wypróbują się do użytku codziennego oraz w niewielkim lokalu, gdzie trzeba zmielić na kilku kg mięsa dziennie.

Profesjonalny wilk gastronomiczny musi posiadać moc ok. 1000 W. Trzeba również przetestować wydajność wyposażenia, jedne zdołają zmielić 100 kg mięsa w toku 1 godziny, inne nawet 300 kg. Niewątpliwie nie ma sensu nabywać wilka o istotnie większej wydajności niż potrzeby, bo cena maszyny jest istotnie większa i zużywa więcej energii.

Dodatkowe wyposażenie a także ich funkcje

Ważne, żeby w podstawowym wyposażeniu były sita o różnym przekroju oczek, inaczej należy je dokupić. Niektóre maszynki do mielenia mięsa dodatkowo zaopatrzone są w przystawki do nadziewania kiełbas, szatkowania warzyw. Czyni to z wilkaurządzenie wielozadaniowe.

Z wspomagających funkcji znacząca jest działanie rewers, czyli biegu wstecznego. Pozwala on na usunięcie chrząstek i ścięgien z przegrody rozdrabniania.

Przy maszynach o pracy ciągłej wskazane jest wyłonić te, które posiadają system odcinający zasilanie w przypadku przegrzania, jego silnik nie ulegnie zatarciu.

Zakupując wilka do mielenia mięsa warto czytać rzetelnie dokumentację techniczną oraz poczytać opinie na forach.

Zobacz więcej:
wilk do mielenia mięsa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *